Diferente dintre Coaching si Consultanta / Mentoring

In ultima perioada auzim din ce in ce mai des de Coaching si de persoane care fac coaching, din ambele roluri, atat coach cat si de client. Este un trend ascendent in randul antreprenorilor si in randul managerilor de HR, dar dincolo de popularitate ce inseamna cu adevarat si de ce am alege sa facem coaching in detrimentul unei relatii de lucru cu un mentor, un consultant care a dovedit faptul ca este specialist in domeniul care ne intereseaza sau chiar un psihoterapeut daca vorbim de o provocare mai personala? In randurile de mai jos reliefez cateva particularitati ale coachingului din perspectiva mea de coach cu precizarea insa ca articolul nu este menit sa vanda sau sa convinga alegerea coachingului ci acela de a informa pentru ca fiecare persoana sa poata sa aleaga exact ceea ce i se potriveste si isi doreste.

Cand sa alegi sa faci coaching?

Sunt foarte multe situatii in care poti apela la serviciile unui coach, indiferent ca vorbim de subiecte ce tin de viata personala, profesionala sau mai sincer spus, subiecte care implica ambele aspecte pentru ca suntem indivizi ca intreg nu persoane si profesionisti in mod separat. Subiectul sau motivul in sine nu influenteaza si nu conteaza pentru un coach potrivit, nu pentru ca ar fi un mega profesionist care le stie pe toate ci tocmai pentru ca rolul lui este sa te ajute in procesul tau indiferent de continutul acelui proces. Ceea ce este important pentru tine este sa ai dorinta de a-ti gasi drumul fata de provocarea pe care o ai pentru ca spre deosebire de un consultant sau un mentor, coach-ul nu iti va spune niciodata cum sa faci un anumit lucru, nu te va sfatui si nu iti va recomanda o cale sau o alta. Rolul coach-ului este sa iti creeze contextul si spatiul in care tu sa iti gasesti propriile raspunsuri si sa te provoace constant astfel incat sa o faci. Alege deci sa faci coaching nu cand esti pregatit, nu cand ai energia sa o faci, ci atunci cand esti dispus sa iti gasesti propriile raspunsuri pe care ti le doresti.

Ce sa abordezi in coaching?

Orice dorinta, provocare, plan pe care doresti sa il realizezi, orice vrei sa faci si nu reusesti sa iti dai seama cum. Nu recomand sa faci coaching daca informatiile de care ai nevoie sunt tehnice, au nevoie sa vina de la o persoana acreditata, ai nevoie de ele pentru o certificare sau implica un examen ulterior, etc, in aceste cazuri cred ca cea mai potrivita abordare este a unui consultant / specialist in acel domeniu. Un coach te va ajuta sa iesi cu unele concluzii proprii dar este foarte probabil ca ele sa nu fie conform normelor tehnice necesare de a se indeplini, motiv pentru care e recomandat sa mergi direct la un specialist din acel domeniu. Atata timp cat ceea ce vrei sa abordezi in procesul de coaching este ceva ce tine de tine sau te implica in mod direct, inseamna ca este ceva la care poti sa lucrezi si un coach te poate ajuta in acest sens. De asemenea, daca esti la inceput de drum si vrei sa “furi” meserie, este foarte probabil ca un mentor sa te poata ajuta mai mult si mai eficient decat un coach. Rezultatul final poate sa fie acelasi, dar poti ajunge la el mai repede ascultand de un mentor decat dandu-ti seama singur ceea ce ai de facut. Coach-ul te poate ajuta atunci cand iti dai seama ca ceea ce il motiveaza pe mentorul tau este diferit de ceea ce te motiveaza pe tine, moment in care cel mai probabil ai nevoie de propria ta explorare.

La ce sa te astepti in urma procesului de coaching?

  Riscand sa par putin exagerat, recomandarea este sa te astepti sa primesti de la coaching mai mult decat ai cerut (si nu spun asta in mod absolut pozitiv). Nu ma refer din punct de vedere volum, in sensul ca o sa primesti mai mult decat te astepti si ca atat de minunat e coachingul… ci din perspectiva ca spre deosebire de un specialist sau un mentor care iti vor furniza raspunsuri vis a vis de procesul pe care il ai si de aria ta de interes, coachingul implica un parcurs ce poate atrage in explorarea ta si alte arii la care nu te astepti. Este foarte usor si natural in coaching ca dialogul tau sa treaca de la un cadru de referinta profesional la unul personal de exemplu, asta datorita faptului ca analiza sistemica nu tine cont de astfel de delimitari impuse ci analizeaza totul ca un intreg. Motivul pentru care afirmam acest aspect nu este in mod absolut pozitiv, este pentru ca sunt foarte multe cazuri in care procesul de coaching a oferit si alte raspunsuri decat cele cautate sau dorite initial dovedindu-se un proces mai dificil sau greu de gestionat de catre client, ajungandu-se inclusiv la situatii in care a fost necesara si implicarea unui psihoterapeut pentru a cauta raspunsuri din trecut si pentru a duce cautarea la unele nivele mai adanci de cauzalitate, ceva ce coachingul nu face fiind “ancorat” strict in perspectiva de viitor.

Concluzia?

Sunt multe diferente intre coaching, consultanta, mentoring, terapie si alte procese, diferenta in cele din urma este data de ceea ce iti doresti tu si pe ce alegi sa te focusezi, de a-ti gasi propriile raspunsuri legat de ceea ce vrei sa realizezi, de a fi consiliat si a afla informatii tehnice, de a “fura meserie” si a te dezvolta alaturi de cineva sau de a aborda unele subiecte mai adanci. Personal nu cred ca exista un raspuns corect vis a vis de ce sa alegi, in cazul meu ceea ce a functionat cel mai bine au fost relatiile de mentorat iar apoi sesiunile de coaching atunci cand o indrumare nu imi mai era de ajuns, cel mai important cred ca este sa alegi totusi ceva si sa nu treci singur prin provocarea pe care o ai, fie ca alegi sa ai doar o discutie amicala cu cineva in care ai incredere.

Leave a Comment

Your email address will not be published.