Spunea cineva la un moment dat ca motivul principal pentru care omul a evoluat nu a fost faptul ca era cel mai inteligent, nu pentru ca era cel mai abil vanator si nici pentru ca a avut cel mai bun context de a face asta ci pentru ca a fost cel mai sociabil si a reusit sa isi dezvolte partea de comuniune. De la primele entitati si pana in prezent lucrurile au evoluat foarte mult… sau nu, entitatile au crescut in numar, impact si complexitate, putem discuta de forme de organizare de stat, de structuri inter-statale, de organizatii economice, de organizatii politice, de organizatii sportive sau de grupuri bine definite de prieteni. In orice caz am discuta, fiecare dintre aceste organizatii au prezente anumite trasaturi ale formei si ale comportamentului. Cel care a surprins cel mai bine in ultima perioada aceasta analiza si a prevazut chiar o evolutie a ei este Frederic Laloux prin cartea sa Reinventarea Organizatiilor.
Evolutia in timp
Fara a intra acum prea mult in detalii, Laloux surprinde cateva etape in evolutia organizatiilor, carora le atribuie cate o culoare, pornind de la rosu pentru organizatiile incipiente bazate pe forta si rapoarte de putere dominanta (prezente insa si astazi) pana la organizatii verzi, care au un scop comun si care se bazeaza pe valori; si la organizatii teal (turcoaz) care au in sine un sens, un scop catre care tind astfel incat fiecare persoana din acea organizatie sa se simta implinita facand parte din organizatie si sa isi poata urma propriile teluri in viata in cadrul acelei organizatii, ca individ autentic si nu ca un rol impus de profesionist perfect sau care tinde catre perfectiune. Acest tip de organizatie este asemanat nu ca un mecanism, nu ca o familie ci ca un organism cu proprie “constiinta” (avand acel scop, definit dar nu fix, avand capacitatea de a evolua in functie de dorintele celor ce formeaza acest “organism”).
Omul ca individ autentic
Acest tip de organizatie teal, indiferent ca teoretizam atat de mult sau nu, indiferent cum o denumim, mi se pare absolut necesar din doua puncte de vedere. Primul este ca pare sa fie prima forma de organizare care pune accent pe autenticitatea noastra ca indivizi si ne creeaza contextul si spatiul in care noi sa ne dezvoltam ca oameni, nu doar ca profesionisti, nu doar din punct de vedere cunostinte, nu doar din interes de “return of investment” intr-o analiza financiara. Acesta este un aspect foarte important pentru ca este prima oara in istorie cand omul poate sa inceapa sa fie preocupat de ceva mai presus decat nevoile sale de baza, asa cum le precizeaza si Maslow in piramida sa. In acest context, omul poate pasi mai departe in dezvoltarea conditiei sale si poate realiza lucruri marete pentru el individual si pentru el ca specie pentru ca…
Constiinta colectiva
Al doi-lea punct de vedere important este faptul ca intr-o organizatie unde oamenii sunt liberi sa isi urmeze propriul drum si propria cautare, corelat cu o organizatie al carui scop in sine are caracter evolutionar, se creeaza contextul ca acel grup de oameni sa isi dezvolte o constiinta colectiva. Poate ca la prima vedere acest lucru nu inseamna foarte mult, mai ales daca ne gandim ca s-a mai intamplat cu siguranta pana acum in grupuri mai mici, insa daca reusim sa construim un model de organizatie care sa replice cu succes aceasta constructie de constiinta colectiva si o ducem pana la nivelul unei constiinte colective la nivel global atunci intreaga preocupare a speciei noastre va fi mai presus de interese si nevoi de baza. In acea situatie putem urmari proiecte mai mari in mod eficient, precum a deveni o specie multiplanetara, nu din dorinta de expansiune ci din dorinta de largire a cunoasterii. Sau poate ca preocuparea va fi autodistructiva insa macar stim ca o facem colectiv si in mod constient.
Concluzia?
Poate ca m-am dus prea departe pe acest drum insa concluzia pe care eu o trag din aceasta schimbare a cadrului de referinta este ca o astfel de organizatie “teal” ne ofera o oportunitate unica pe care nu cred ca am avut-o pana acum, aceea de a fii noi insine, autentic, si intr-un grup, nu numai in intimitatea propriului spatiu, iar acest aspect ne creeaza un context de dezvoltare cu un potential enorm.